24 Nisan 2013 Çarşamba

Yılan sokmasında ilk yardım nasıl yapılır?

Zehirli ve zehirsiz olmak üzere iki farklı türde bulunan yılanların zehirli olanları sahip oldukları zehri öncelikle kendilerini dış tehditlerden korumak için kullandıkları gibi, avlarını kontrol altında almak ve öldürmek içinde kullanmaktadırlar. Zehirli yılanlar insanlarda acılı yaralanmalara sebep oldukları gibi, aynı zamanda insanların bu zehirden dolayı ölmesine de sebep olmaktadır. Bir damla yılan zehri insan kanına karıştığı zaman kanın pıhtılaşmasına sebep olmakta ve ciddi bir hayati tehdit oluşturmaktadır. Daha çok yaz aylarında yılanlarla karşılaşır ve kırsal kesimde yaşam süren insanlar bu yılanların tehdidi altında bulunur. Peki yılan sokmasında nasıl bir ilk yardım uygulanmalıdır ki, insanın hayatı kurtulabilsin?

Yılan sokmasında ne yapılmalı?

Yılanların görüşü zehirli ya da zehirsiz oldukları konusunda bilgi verir, ancak amatör kişilerin bunu anlaması oldukça zordur. Bu nedenle her tür yılandan uzak durmak ve yılanı gördüğünüz ortamdan bir an evvel uzaklaşmanız hayatınız için oldukça önemlidir. Farklı yılanların farklı zehirlere sahip olmasından dolayı yılan sokmalarında uygulanacak olan ilk yardımda farklılık gösterir. Ancak genel olarak her tür yılan sokmasında yaralanan bölgenin kontrol altına alınması gerekir.

Yılan sokmalarının çoğunda uygulanan ilk yardım şöyle olmaktadır:

Yılan sokmasına maruz kalan kişi söz konusu bölgeden hemen uzaklaştırılmalıdır, çünkü yılan kurbanını izliyor olabilir. Hastanın sakin kalması sağlanmalıdır, çünkü stres altında yılan zehri hastanın hayatını daha çok tehlikeye atar. Panzehir uygulaması için en yakın sağlık kuruluşuna haber verilmeli ve hasta hastaneye sevk edilmelidir. Yılanın soktuğu kişi fazla hareket ettirilmemeli, ısırılan bölge kalp seviyesinden aşağıda tutulmalı, hastaya ilaç verilmemeli, ısırılan bölge kesilmemeli, takılar enfeksiyon riskine karşı çıkartılmalıdır.

]]>

0 yorum:

Yorum Gönder

 
fx15 rephair formoline epila tüy dökücü indir diyet zayıflama