24 Nisan 2013 Çarşamba

Donmalarda ilk yardım nasıl yapılır?

Kış aylarının soğuklarında vücudun bir kısmı ya da tamamı istenmeyen bir takım durumlar karşısında 0°C ya da daha altındaki bir soğuğa maruz kalabilir ve kişi donma tehlikesi geçirebilir. 0°C ya da daha altındaki bir soğuğa uzun süre maruz kalan kişinin vücudunda zamanla soğuk yarası denilen yaralar husule geldiğinde hastanın durumu epey ciddileşir ve ölümle burun buruna kalır. İşte bu tür donma tehlikesi geçiren kişilere yapılması gereken ilk yardım ise şöyledir:

Donmalarda ilk yardım uygulamaları

Organ donmalarında ilk yardım

Donma tehlikesi ile karşı karşıya kalan kişinin dokuları soğuğun etkisi ile yeterli derecede kanlanamadığı ve beslenemediği için organda hareket azlığı, uyuşukluk, şişme, morarma, ağrı ve yaralar husule gelir. Bu kişilere ilk olarak ılık uygulama yapılmalıdır. Donma tehlikesi yaşayan organılık su ile doldurulmuş kabın içine daldırılır ve biraz beklendikten sonra ılık suya yavaş yavaş sıcak su takviyesi yapılır. Bunun yanı sıra söz konusu organ giysilerle de örtülerek ısıtılmaya çalışılabilir. ancak kesinlikle ama kesinlikle donma tehlikesi geçiren organa direk olarak sıcak su tutulmamalıdır. Oluşan yaralar ise patlatılmamalı sadece yaralara steril kuru pansuman yapılmalıdır.

Tüm vücudun donmasında ilk yardım

vücudun tamam donma tehlikesi geçiriyor ise kişinin derisinde pürüzlenme, kıllarda dikleşme, karıncalanma ve sızlanma, deride soğukluk ve solukluk, his kayıpları, bitkinlik, uyuşukluk, uyku hali ve katılaşma gibi belirtiler husule gelir. Böyle bir durumda ise donmayı önlemek amacıyla hastaya şekerli sıcak bir şeyler içirmeli ve yedirmelidir. Donma tehlikesi yaşayan kişiye kalın giysiler giydirilmeli, üzeri de kalın örtülerle örtülmelidir. Kişi kesinlikle uyutulmamalı, ılık odada tutulmalı ve bir süre sonra odanın sıcaklığı yavaş yavaş arttırılmalıdır. Kesinlikle ama kesinlikle kişi birden sıcak odaya sokulmamalı, alkollü içecekler içmemeli, kar ile vücudu ovulmamalı ve masaj yapılmamalıdır.

]]>

0 yorum:

Yorum Gönder

 
fx15 rephair formoline epila tüy dökücü indir diyet zayıflama