24 Nisan 2013 Çarşamba

Glisemik indeks nedir?

Son dönemlerde adını sıkça duymuş olduğumuz glisemik indeks, tüketilmiş olan yiyeceklerin kandaki şeker oranını arttırmasını gösteren bir ölçümlemelerden biri olmakta ve aynı zamanda glisemik indeks diyetleri sayesinde kilo sorunu olanlar bu diyet programı ile kısa sürede rahat bir şekilde kilo vermektedirler. Glisemik indeks hesaplaması için gıdaların ihtiva ettiği 1 gr. karbonhidratın kanda şeker seviyesini saf glikozun tüketimine orantılanması ile yapılmaktadır.

Glisemik indeks

Glisemik indeks endeksi 100 olarak kabul edilmekte olup, glisemik indeksin hesabını yaparken kanda yer alan glukozun her gün farklı olması da hesaba katılmaktadır. Karbonhidrat içerikli yiyecekler kolay bir şekilde sindirilip kana hızlıca karıştıklarından glisemik indeksli fazladır. Düşük indeksli yiyecekler daha yavaş sindirilecek, pankreas daha az insülin salgılayacak ve akabinde kandaki şekerde dengelenecektir.

Düşük indeksli yiyecekler yoğurt, çilek, mercimek, süt, kuru kayısı, elma, armut, bezelye, havuç, kivi, muz, kuru kayısı, kivi, fasulye; orta indeksli yiyecekler haşlanmış patates, bal, dondurma, ananas, kuru üzüm; yüksek glisemik indeksli yiyecekler ise ak ekmek, mısır gevreği, kumpir, karpuz, patates kızartması olmaktadır.

]]>

0 yorum:

Yorum Gönder

 
fx15 rephair formoline epila tüy dökücü indir diyet zayıflama