24 Nisan 2013 Çarşamba

Hipotiroid hastaları nasıl beslenmeli?

Tiroid bezinin iltihaplanması olan hipotiroid hastalığı bireylerde üşüme, kabızlık, derinin kuruması ve solması, kilo artışı, sinir sisteminde çöküntüler, yorgunlu, aşırı duyarlılık, yorgunluk, konsantrasyon eksikliği, kalp atışlarının yavaşlaması gibi belirtiler meydana getirirken, sayı kanamasında anormallikler yaratıp damar sertliğine, sesin kısık gelmesine, saçların kırılgan bir yapıda olup kurumasına yol açmaktadır. Hipotiroid hastalığının tüm bu belirtilerini hafif bir şekilde atlatmak ve sebep olduğu sağlık sorunlarına yakalanmamak için, beslenmenize çok dikkat etmeniz gerekir. Peki uzmanlar, bu konuda hipotiroid hastalarına nasıl beslenmeleri gerektiğini önermekteler.

Hipotiroid hastaları ne yemeli

Hipotiroid hastalarında iyot eksikliği meydana geldiği için, hastalara iyotlu tuz kullanımı önerilmektedir. Bazı durumlarda kişi guatrojen besin öğelerini aşırı tüketiyorsa iyot emilimi engellendiğinden iyotlu tuz kullanımı da yeterli olmamaktadır. Brokoli, hardal, yer fıstığı, karnabahar, turp, brüksel lahanası, lahana ve soya fasulyesi çiğ tüketilmemelidir. Bunun nedeni ise, bu gıdaların pişirilerek tüketilmesinin guatrojen madde miktarını azaltmasıdır.

Hipotiroid hastaları kafeinden uzak durmalı, çay, kola, kahve ve çikolata tüketimine son vermelidir.

Dana karaciğeri, balık, dana eti, mercimek, mantar, ceviz, susam, ay çekirdeği, tam tahıllı ürünler selenyum ihtiva ettiğinden ve hipotiroid hastalarının selenyumdan eksik beslendiğinde tiroid fonksiyonları düzensizleşeceğinden bu besinler aşırıya kaçılmadan tüketilmelidir.

Omega-3 ihtiva eden balık haftada iki kez tüketilmelidir.

Sigaradan uzak durmanızda da sağlığınız açısından fayda var.

Tam tahıllı ürünler ve kurubaklagillerde bu hastaların tüketmesi gereken besinlerdendir.

]]>

0 yorum:

Yorum Gönder

 
fx15 rephair formoline epila tüy dökücü indir diyet zayıflama