24 Nisan 2013 Çarşamba

Burkulmalarda ilk yardım nasıl yapılmalı?

Yanlış bir hareket sonucu aniden husule gelen, eklem yüzeylerinin anlık bir şekilde ayrılması durumu olan burkulmalar, zaman zaman hepimizin başına gelmiş ortopedik sağlık sorunlarından biridir. Ekseri ayak bileği burkulması sık sık yaşanan bir sorundur ve bu sorun şiddetli ağrı yaşanmasına sebep olur. Burkulmalarda ilk yardım nasıl olmalıdır, burkulma tedavisi için yapılması gerekenler nelerdir, işte yanıtları:

Burkulmalarda ilk yardım

Burkulmalarda ilk yardım uygulaması için öncelikle burkulan bölgenin çok zorlanmamasına dikkat edilmelidir. Yanlış bir davranış ciddi sakatlanmalarına sebebiyet vereceği için, ilk müdahale son derece bilinçli bir şekilde yapılmalıdır. Bunun için ise, sıkıştırıcı bir bandaj yardımı ile dolaşımı engellemeden burkulmuş olan eklem tespit edilmelidir. Ağrı ve şişlik sorunlarını azaltmak için ise, söz konusu bölge yukarı doğru hafifçe kaldırılmalıdır.

Burkulmalarda ilk müdahale için soğuk uygulama önerilir. Burkulan bölge hareket ettirilmeden havluya sarılı buz veya soğuk su ile kompres yapılmalıdır. Burkulmuş olan bölge kalp seviyesinin üzerinde kalacak şekilde yukarıda tutulmalıdır. Bunun için yastık kullanabilirsiniz. Eğer burkulma el bileğinde ise bir tülbent yardımı ile kol sarılmalı ve kalp seviyesinin üstünde kalacak şekilde tülbent boyuna bağlanmalıdır. Aynı zamanda el bileği burkulmalarında parmakların hareket ettirilmesi kasların pompalayıcı etkisi ile şişliğin azalmasına yardımcı olur.

Uzun süre geçmeyen burkulmalarda muhakkak tıbbi yardım alınmalıdır. Geçmiş olsun…

]]>

0 yorum:

Yorum Gönder

 
fx15 rephair formoline epila tüy dökücü indir diyet zayıflama