24 Nisan 2013 Çarşamba

Ballı çay içmenin faydaları


Türk toplumunda vazgeçilmez içecekler arasında kendine yer bulan çay, birçok türk insanı tarafından bal ya da süt ile karıştırılarak içilmekte olduğundan, bilim adamları bu şekilde içilen çayın sağlığa ne gibi etkileri olduğunu araştırdılar. Yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde çayın bal ile tatlandırılarak içilmesinin antioksidan bakımından yüksek bir etkiye sahip olmasına olanak sağladığı ortaya çıktı. İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu, çayın zaten antioksidan bir etkide olduğunu, balın antioksidan bakımından zengin olması nedeniyle çayın bal ile tatlandırıldığında antioksidan değerinin daha da arttığını söylemektedir.

Ballı çayın faydaları

Ballı çay içmenin sağlığa olan faydalarını İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu, şu şekilde açıklıyor:
”Çay ve bal günlük yaşamımızın iki vazgeçilmez gıda maddesi. Araştırmamızda antioksidanca zengin bu iki gıda maddesinin bir arada kullanımının nasıl bir sonuç vereceğini görmek istedik. Çalışmada, sonuçları etkileme açısından fark yaratıp yaratmadığını görebilmek için çam balı, poliflora (karışık bölgelerden toplanmış), yöresel (Şemdinli) ve monoflora (ayçiçeği) olmak üzere 4 çeşit bal kullandık. Bu karışımı farklı sıcaklıklardaki içilmeye hazır çaylara karıştırdık.
Çaya bal ilavesinin yapıldığı farklı sıcaklıkların balın HMF (hidroksimetilfurfural) ve diastaz değerleri (doğkırmızı enzimler) üzerine etkileri de analiz edildi. Toplam fenolik madde içeriğinin balın çaya ilave edildiği bütün sıcaklık derecelerinde yükseldiği gözlemlendi. Bu artış yüzde 25-35 aralığında gerçekleşti.”

0 yorum:

Yorum Gönder

 
fx15 rephair formoline epila tüy dökücü indir diyet zayıflama