24 Nisan 2013 Çarşamba

Turnike nasıl yapılır?

Travmatik olaylar sonucunda ciddi kanamaların olduğu, hayati tehlikenin yaşandığı çok zor şartlardaki kanamaları durdurabilmek adına uygulanan bir yöntemdir, turnike. Turnikenin yanlış yapılması deride ciddi yaralanmalara ve doku hasarlarına yol açabileceği için kesinlikle bilgi sahibi olmayan kişiler tarafından uygulanmamalıdır. Ancak kanamayı durdurmanın başka bir yolu olmadığı durumlarda uygulanması gereken turnike, atardamar ve toplardamar yaralanmalarından bölgeye giden kanı durdurmak için uygulanır. Ufak kesiklerde, çok derin olmayan yaralanmalarda turnike yapılmaz.

Doğru yapıldığı zaman hayat kurtarıcı olan turnike nasıl yapılır ve turnike yaparken nelere dikkat edilmelidir?

Turnike, bu konuda eğitim almış veya sağlık personelleri tarafından uygulanmalıdır. Eğer sağlık personelinin olmadığı, sağlık merkezine gidilmesi zor olduğu koşullarda ve sağlık merkezine en fazla 45 dakikada ulaşılamayacak durumlarda hastanın kan kaybından hayatını kaybetmemesi için hasta yakınları turnike uygulayabilir. Ancak bunun içinde turnikenin nasıl yapıldığını bilmekte fayda var.

Dikkat edilmesi gerekenler

Turnike uygulanan bölgenin uç kısımlarındaki kızarıklık ve morarmalar ile turnike durumu kontrol edilmelidir. Yarım saatte bir turnikeyi gevşetilmeli ve tekrar sarılmalıdır. Bunun amacı ise uç kısımların kan ile beslenmesini sağlamaktır. Kan kaybını en aza indirmek için turnike sonrası hasta yatırılmalı ve kanayan bölge kalpten yukarıda tutulmalıdır.

Turnike uygulaması

Yaralanan bölgenin kalbe en yakın kısmına 10 santim genişliğinde sargı bezi iki kez dolanır. Sargı bezini iki kez doladıktan sonra bir düğüm atılır. Düğümün üstüne çubuk ya da kalem gibi bir cisim konularak düğüm tekrarlanır. Çubuk ya da kalem kanama durana kadar döndürülür, sargının iyice sıkışması ve kanmayı durdurması sağlanır. Her yarım saatte bir sargı gevşetilir ve tekrar sıkılanır.

]]>

0 yorum:

Yorum Gönder

 
fx15 rephair formoline epila tüy dökücü indir diyet zayıflama