2 Eylül 2013 Pazartesi

Kilo vermek açısından hızlı çözümler

Fazla kilolarınızdan bu zamana kadar kurtulamadıysanız, yazı formda geçirmek açısından hala
bir şansınız var. Bahaneleri bir kenara bırakıp yanlış yeme davranışlarınızı ve alışkanlıklarınızı hemen değiştirebilirsiniz.
“Yazın gelmesi ile birlikte hepimiz metabolizmalarımızı hızlandırma derdine düştük. Diyet listelerini ortaya çıkarttık ve filmi yine geri sarmaya karar verdik” diyor Acıbadem Maslak Hastanesi’nden Uzman Diyetisyen Aslı İçingür Güler ve soruyor: “Daha ne derece kilo alıp vermeye devam edeceksiniz?” Doğru ve verimli bir zayıflama programı açısından gerekli malzemelerin; doğru bir hedef koymak, sağlam psikoloji ve motivasyon ile kullanılacak yöntemin doğru seçilmesi olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Güler, “Elinizdeki malzemeleri hazırladıktan sonra ortaya güzel ve lezzetli bir mönü çıkarabilirsiniz. Ancak önce diyet uygularken sık düşülen hatalara göz atmak gerekiyor” diyor. Peki nerede hata yapıyoruz? Şimdi hatalarımızla yüzleşme vakti!
Uykusuzluk
Sidney’de düzenlenen ve konusu uyku olan bir sağlık konferansında konuşan diyet uzmanları, uyku süresi ile obez olma riski arasında güçlü bir bağlantı olduğunu belirtiyor. Konferansta konuşan bilim adamları, gecede dört saatten az uyuyanların yedi ile dokuz saat uyuyanlara göre daha yüksek bir risk altında olduğunu kaydetti. Konferansta beş saat uyuyanların obez olma riski yüzde 50 iken, altı saat uyuyanların riskinin yüzde 23 oranında olduğu bildirildi. Uzman Diyetisyen Güler, uyanıkken tüketmek yemenin daha çok düşünüldüğünü ve atıştırma riskinin daha fazla olduğunu belirterek şunları söylüyor: “Yani günlük yedi saat uyku uyumak iştahı dengelemek açısından da oldukça önemli. Uyku, iştahı bastıran ve vücut gerekli besini aldığında beyni etkilediği düşünülen kan proteini leptinin oranını düşürüyor. Bu da uyku sırasında ‘tüketmek ye’ sinyalinin kilo verdiğını gösteriyor.”
Kilo koruma programına katısallmamak
Kilo problemi yaşayan birçok insan çeşitli diyet programlarıyla hedefledikleri kiloyu verdikten sonra defteri kapatıp eski yaşam şekillerine geri dönüyor. Ancak bu oldukça yanlış bir yaklaşım… Asıl maraton sonradan başlıyor. Başarılı bir program açısından kilo verildikten sonra 6-12 ay boyunca verilen kiloyu koruma programıyla sabitlemek gerekiyor. Bunun açısından hastaya diyet dinamikleri anlatılarak besin değişimleri eğitimi verilmesi gerekiyor. Koruma yapılmayan hiçbir diyet başarılı adetlmıyor çünkü verilen kiloların aynı hızla geri alınması kaçınılmaz oluyor.
Kusursuz olmaya çalışmak
Uzman Diyetisyen Aslı İçingür Güler, “Diyet yaparken hiçbir koşulda kusursuz olmaya çalışmayın” diyor ve ekliyor: “Çünkü bunu yapmaya çalışırken motivasyonunuzu kaybedip diyetten uzaklaşma olasılığınız oldukça yüksek… Eğer listenizde olmayan kalorili bir şey yediyseniz ertesi gün bir fasıla öğünü eksilterek bunu dengeleyebilirsiniz. Her zaman bir B planınız olmalı. Bu konuda en önemli nokta sağlıklı yaşamayı hayat tarzı haline getirebilmeniz. Yaşamda elbet doğum günleri, partiler, açılışlar, yıldönümleri gibi özel ve yemeyi gerektiren günler olabiliyor; bu ne kilo vermenize bir engel oluşturur ne de kilo almanızı sağlar, yalnızca dengelemek şart.”
Uzman Diyetisyen Aslı İçingür Güler, kısa sürede dünya kadar kilo kaybı vadeden diyetleri “sihirli” olarak nitelendiriyor ve şunları söylüyor: “Greyfurtlu, maydanoz sulu, yoğurtlu, yalnızca proteinli veya sıvı diyetler bu gruba giriyor. Siz de gördüğünüz her diyeti uygulayanlardan mısınız? O zaman bundan hemen vazgeçin. Bu diyetlerde hızla kaybedeceğiniz kilo; su ve kastan gidiyor. Zayıflama programlarında yağ dokularının azalması hedeflenmeli. Yağlardan veremediğiniz her kilo bedeninize geri dönmeye mahkum. Kısa vadeli mutluluklar yaşamamak açısından sağlık konusunda maceraperest olmayın. Bu kiloları bir haftada almadığınızı düşünerek hedef kilonuzu zamana yayarak vermenizi öneriyorum.”
Hızlı sonuç veren büyük girişimler
Hatalarımızın birkaçına değindikten sonra, şimdi sıra önümüzdeki kısa zamanda kilo kaybı açısından uygulayabileceğimiz büyük girişimleri öğrenmeye geldi. Uzman Diyetisyen Aslı İçingür Güler, kısa sürede yapılacak büyük girişimler açısından öneriler sunuyor.
1. Daha fazla fiziksel aktivite yapın
Kilo vermenin basit bir matematiği var; aldığımızdan daha fazla enerji harcamak. Şu an sizin iki sorununuz olabilir; ya fazlaca enerji alıp bunu yakamıyorsunuz ve kilo artışı yaşıyorsunuz. Ya da aldığınız ve harcadığınız enerji eşit; ne kilo alıyorsunuz ne de kilo veriyorsunuz. Tabii bunun dışında hastalık durumlarında daha farklı mekanizmalar da devreye girmiş olabiliyor. Ancak normal şartlarda kısa sürede yaza sıkı ve daha zayıf bir biçimde girmek istiyorsanız egzersiz yapmak açısından herhangi bir sağlık sorununuz yoksa haftada beş gün egzersiz yapmanız öneriliyor. En fazla yağ yakımı açısından kardiyo en ideal egzersiz ve bunun püf noktaları açısından mutlak suretle bir egzersiz eğitmeninden danışmanlık almanız gerekiyor.
2. Nişasta ve tuzu azaltın
Bunlar vücutta su tutulmasına sebebiyet olabilen önemli ikili… Bildiğiniz gibi zayıflama programlarında en büyük şikayetlerden birisi de “Vücudumda ödem var kilo veremiyorum” oluyor. İşte bundan dolayı yemeklerinize ekstradan tuz ilave etmekten kaçının. Aynı zamanda karbonhidratları bir ölçü azaltın çünkü aşırı karbonhidratlı beslenmek vücutta su tutulmasını artırıyor. Şişkinlik ve ödem problemi yaşamamak açısından işlenmiş gıdalardan, nişastalı gıdalardan ve tuzdan uzak durmak gerekiyor.
3. Beslenme günlüğü tutun
Birçoğumuz günlük koşturmada yediklerimizin miktarını kontrol edemeyebiliyoruz. Aslında farkında olmadan fazladan aldığımız küçük kalori bir süre sonra bizlere fazla kilo olarak geri dönmeye başlıyor. Yediklerimizi yazmaya başladığımızda fazla kalori kaçaklarının da önüne geçebiliyoruz. Farkındalığımızın artması açısından günde iki dakikamızı bu günlük açısından ayırmak oldukça önemli.
4. Tabağınızı gözden geçirin
Mönüde yapacağınız küçük değişiklikler size daha az kalori olarak geri dönüyor. Tabağınızdaki yiyecekte aramanız gereken en temel özellikler; besleyici olması, doyurucu olması ve vücuda kalori yükü getirmemesi olmalı.
5. Tabağınızdakileri yavaş çiğneyin
Uzun süreli iştah durumundan sonra yemeğe oturduğunuzda kontrolsüz biçimde tüketmek yiyebiliyorsunuz. Beyne tokluk sinyalinin 15 dakikada ulaştığı düşünüldüğünde hızlı tüketmek yemenin fazla kalori alımına da katkısı olduğu söylenebilir. İleride reflü, gastrit gibi mide sorunları yaşamamak hem de beynin vücuda gönderdiği sinyalleri duyabilmek açısından lokmaları iyi çiğneyerek tüketmek yiyin.
6. Tok tutan yemekleri tercih edin
Neleri mi? Yağlı tohumları bu listenin en başına koyabilirsiniz. Kulağa kalorili gibi gelebilir lakin vücudun tokluk merkezini uyarıp sizi uzun süre tüketmek masasından uzak tutabilirler. Örneğin; ceviz, fındık, badem ve yer fıstığı bunların en değerlileri… Bu besinler hem dışarıdan alamadığımız esansiyel yağlar içeriyor (Omega 3, Omega 6 gibi) hem de bizi uzun süre tok tutuyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir husus var; günlük olarak yemeklerden önce yenilecek 10 sayı fındık veya iki sayı ceviz veya 10 sayı badem gerekli, fazlası kalori artışına sebebiyet oluyor. Listemizin bir diğer değerli besini ise sebzeler. Yemeklerde bol ölçüde özellikle koyu yeşil yapraklı sebze yemeniz daha çabuk doygunluk sağlayarak kabızlık sorunu yaşamamanıza sebebiyet oluyor.
7. Yiyecek alışverişine aç karnına çıkmayın
Yemek yemeden alışverişe çıkmak her gördüğünüze saldırmanıza sebebiyet olabiliyor. Saldırdıklarınız içinde de daima bol kalorili ve karbonhidrat içeriği yüksek olan abur cubur yemekler yer alıyor. Daha sağlıklı bir yiyecek alışverişi açısından mutlak suretle tok olmaya dikkat edin. Yaza keyifli, formda ve sağlıklı girmek açısından bu önerilerden birkaçını bile hayatınıza entegre etmeniz, yaşam kalitenizde büyük bir değişim göstererek daha bilinçli beslenmenizi sağlayacak. Bu kısa zamanda tüm fazlalıklarınızdan kurtulamasanız da birkaç kilo vermeniz yaza motive girmenizi kolaylaştıracak.
Sağlıklı, leziz ve düşük kalori değerine sahip tarifler
Aslı İçingür Güler’in sağlık veren Girit kabakları
Malzemeler
* 2 orta boy Girit kabağı
* 4 çorba kaşığı yeşil mercimek, haşlanmış
* 1 sayı kırmızı biber, közlenmiş
* 1 dilim light dil peyniri
* Yeşil soğan
* Maydanoz, fesleğen, kekik, pul biber, limon
Girit kabaklarının içlerini çıkarttıktan sonra malzemeleri ufak ufak doğrayıp harç gibi kabağın içine koyun. Üzerine light dil peyniri ekleyip fırına verin.
Çilekli kinoa salatası
Malzemeler
* Körpe ıspanak yaprakları
* 4 çorba kaşığı kinoa, haşlanmış
* 5 sayı çilek
* Roka
* 2 dilim light peynir (70 gr)
* 50 ml greyfurt suyu
* Limon
Tüm malzemeleri karıştırıp leziz bir salata yapabilirsiniz. Bu salata hem sizi tok tutacak hem de içindeki zengin besin öğeleri sağlığınıza katkı sağlayacak.
Formsanté

0 yorum:

Yorum Gönder

 
fx15 rephair formoline epila tüy dökücü indir diyet zayıflama