29 Ağustos 2013 Perşembe

TATİLDE BESİN ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT

Sıcaklarla birlikte besinlerin bozulma risklerinin artması sindirim rahatsızlıkları ve zehirlenmelere yol açabileceği açısından dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketilmemesine özen gösterilmelidir. Bu sebeple özellikle tatil döneminde beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmeli, tatilde zehirlenmelere yol açacak besin tüketiminden uzak durmalıdır. Memorial Ataşehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dyt. Şefika Aydın Selçuk, tatil döneminde sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu.Yaz aylarında bu besinleri yerken 2 kere düşününKırık çatlak kirli yumurta, çiğ et, tavuk, dondurulmuş besinler, kapakları şişkin, kutusu hasarlı konserve besinler, pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri, barbunya, mercimek, tarhana gibi kuru baklagiller, mayonez, iyi yıkanmamış sebze meyveler ( hazır salatalar )kremalı pasta gibi kremalı, soslu tatlı ve yemekler yaz aylarında besin zehirlenmelerine sebebiyet olabilir.Tatilde aleni büfe alanlarda ve otellerde besin zehirlenmelerinden korunmak açısından neler yapılmalı?• Özellikle mayonez ile soslanmış yemekler ve mezeler tercih edilmemelidir. • Çiğ et ile hazırlanan tütsülenmiş, şarküteri besinler bakterilerin çabuk üreyebildiği besinlerdir. Bunların özellikle yaz aylarında tüketilmesi sakıncalıdır. • Soğuk zincire dikkat edilmeden bozulabilen donduruluş besinler, riskli gruptur. Hazır köfte kullanan bir restorandan tüketmek, gıda zehirlenmesine sebep olabilir. • İyi pişmemiş tavuk veya içi kırmızı köfteyi kesinlikle tüketmemek gerekir. • Tercihen kremasız çorba ve yemekler alınmalıdır. • İyi pişmiş ızgara et ve yanında haşlanmış makarna pilav ile içecek olarak son kullanma zamanı geçmemiş ayran iyi bir alternatif olabilir. • Tatlı olarak ise meyveli tatlılar, dondurma veya sütlü tatlılar alınabilir.Beslenme açısından tatil seçeneklerinden hangisi daha uygundur? Tatilini yazlığında geçiren ya da otelde tam pansiyonu tercih edenlerin yaptığı en sık hata, kahvaltıyı oldukça geç saatte ve aşırı miktarlarda yapıp, öğle öğününü atlamaktır. Oysa ki, öğün atlamak metabolizmayı yavaşlatır, gece hızlı tüketilen fazla tüketmek de kısa sürede harcanamayacağı açısından depolanır. Bu sebeple tatilde sağlıklı beslenmenin ilk adımı, ana öğünlerin atlanmamasıdır. Öğle yemeğindeki en iyi alternatifler; tost ayran, bir tabak sebze yiyeceği ve cacık, karışık bir salata ve limonatadır. Tam pansiyon ve her şey dahil seçenekleri ise 24 saat yiyecek ve içeceğin bulunabileceği, bilinçli düşünüldüğünde daha dengelidır. Burada öğünlerde; biri salata tabağı diğeri de her kişide farklı porsiyonların düşünüldüğünde genel olarak; 3-4 köfte, 2şer kaşık sebze veya mezenin ya da yine 2’şer kaşık makarna veya tahıllı besinlerin bulunduğu zengin ikinci tabak, göz doldurucu ve dengelidır. Bu tip yerlerin de tek dezavantajı, yemeğin hemen ardından yenilen üçüncü dolu olarak alınan tatlı tabağıdır.Tatlı tüketiminiz de miktarlü olmalıTatlı, yemeğin üzerine değil öğleden sonra ya da gece yemekten 2 saat sonra tüketilmelidir. Sütlü meyveli tatlılar, dondurma gibi yaz tatlıları seçilmelidir. Ayrıca aleni büfe dışında gün boyu ulaşılabilir olan gözleme, lahmacun, pizza ve pide gibi hamur işi besinler bir ana öğün kalorisindedir. Bu besinleri tüketmek aralarında değil örneğin bir öğle yiyeceği yerine tüketmek gerekir.Tatilde enerji depolamak ve işe dinç dönebilmek için…İlk şart: iyi uyku ve iyi bir dinlenmedir. İkinci şart: kilo almadan dönmektir. Kilo almak hem fizyolojik ( bedensel yorgunluk ), hem psikolojik ( ruhsal isteksizlik ) hem de hastalılara yakalanma riski açısından zararlıdır. Diğer şart ise; sağlıklı beslenme modeline uymaktır. Bol bol taze meyve ve sebze, az yağlı yemekler tüketmek, bol su içmek tatlıları ve tuzluları tadında tüketmek, sindirimi güçleştirmez, bedeni yormaz. Metabolizmayı hızlandırıcı etki yapar.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
fx15 rephair formoline epila tüy dökücü indir diyet zayıflama