29 Ağustos 2013 Perşembe

SAĞLIKLI BESLENMENİN 9 ALTIN KURALI

1)  Yemek mutlu, huzurlu, sakin bir ortamda yalnızca yemeğe konsantre olarak, rahatsız edici başka herhangi bir faaliyette bulunmadan yenmelidir. Zihni berraklaştınp rahatlattıktan sonra yemeğe başlanmalıdır. Ağzımızdan içeriye bir şeyler sokmak açısından değil, bizim taze yapılaşlanmızı oluşturacak önemli ham maddeleri en sağlıklı biçimde bedenimize alıp işlemek ve metabolize etmek açısından sofraya oturmalıyız. İyi bir sindirimin ilk adımı ağızda başlar Bu sebeple yemekler oturarak, yavaşça ve iyi çiğnenerek yenmelidir.2) Yapısal farklar ve fizyolojinin ihtiyaçları da göz önünde bulundurularak her gün 6 tat (tatlı, ekşi, tuzlu, buruk, acı, kekremsi) alınmalıdır. Genellikle istek ve arzularımıza dayanarak beslenmeliyiz. Canı çekmek, iştah ve heves, fizyolojinin kendini ifade ettiği belirtilerdir. Dolayısıyla o verildiği an açısından fizyoloji dengelemekte önemli bir sinyaldir. Yalnız bu yaşamı olumlu yönde destekleyen istekler açısından doğrudur.3) Yemekten hemen sonra aktiviteye geçilmemell. Birkaç dakika sakin oturulmalı ve yenilen yiyeceklerin sindirim sistemine yerleşmesine izin verilmelidir.4)Öğlen ana öğün olmalıdır. Sindirim ateşinin en yüksek olduğu saatler 12.00-13.00 arası yemeğe özen gösterilmelidir, öğünler arası en az 3 saat olmalıdır. Açlık hissi yoksa zorla yenmemelidlr veya bir önceki öğünde yenen yemekler sindirilmeden tekrar tüketmek yenmemelidir.5) Kahvaltı ve gece yiyeceği ölçü olarak az ve hafif olmalıdır. Akşam yiyeceği erken yenmeli ve hemen uykuya geçllmemeli. Dolu mideyle yatağa girilmemelidir. Gece yoğurt ve peynir yenmemelidir. Şayet iştah varsa yatmadan önce bir bardak sıcak kakuleli veya zencefilli süt içilebilir.6) Sofradan çok dolu mideyle kalkmamak gerekir. Midenin 3/4 kadannı doldurmak yeterlidir. Bu ölçü herkesin kendi avucuyla iki avuç dolusu kadardır.7) Yemekte su veya meyve suyu yudum yudum içilebilir. Asla soğuk olmamalıdır yoksa sindirimi yavaşlatır. En ideali tüketmek süresince içine biraz zencefil atılmış sıcak su almaktır.8 ) Çok yüksek ölçüde çig ve ham gıdalar alınması önerilmez Meyve ve salatalar bu kuralın dışındadır. Yemekler iyi pişmiş ve sıcak olmalıdır. Tekrar tekrar ısıtılmamalıdır. Gıdalar katkısız olarak yalnızca bir kez dondurulup çözülüp yeniden dondurulmadan tüketilmelidir.9) Bedeninize ve mevsimine uygun olarak düzenli bir biçimde sade yag, bal ve süt tüketmek dogru bir beslenme açısından iyidir. Hangi beden tipinde olursanız olun, her gün diyette az ölçüde da olsa yoğurt, tahin, üzüm suyu, taze meyve suyu, çeperli tahıllar alınması faydalıdır. Ayrıca büyükbaş hayvanlann kırmızı etinin fazlaca tüketilmemesi önerilir.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
fx15 rephair formoline epila tüy dökücü indir diyet zayıflama