29 Ağustos 2013 Perşembe

RAMAZANDA İLK 2 HAFTADAN SONRA NASIL BESLENMELİYİZ ?

Ramazanda ilk 2 haftadan sonra organlar yorulur, enerjimiz düşer. Metabolizmamız yavaşlar. Peki ne yapılması gerekir?Oruç tuttuğumuzda , normalde vücudumuzun sindirim açısından harcadığı enerji, sindirim sistemi hiç atık üretmediği açısından, “ hastalıkları” sindirir. Oruç tutarken, hipofiz bezinden büyüme hormonu salgılanır ve tüm vucuttaki hasarlı dokuları onarır, tüm sistemler yenilenir.Canlılık artar ve yaşam uzar.Öncelikle organlarımız gözden geçirelim ve neler yenilmeli hatırlayalım:Karaciğer :Vücudun geri dönüşüm merkezi gibi çalışır. Karaciğer tüm toksinleri seçip ayırır ve atılmasından sorumlu organa gönderir. Enginarda güçlü bir antioksidan olan “silymarin” vardır. Silymarin kötü etki görmüş karaciğer dokusunun tekrar yapılandırılması açısından önemlidir. İtfarda 1 sayı enginar karaciğeri temizler .Gün içinde kullanılacak 1 tatlı kaşığı toz zerdeçkırmızı karaciğeri temizler. Etken maddesi kurkumindir. Karaciğeri kuvvetlendirir, karaciğer hasarına karşı önleyici etki gösterdiği saptanmıştır. Ağır yağlı yemekler, şekerli ve tatlı gıdalar, katkılı ve ambalajlı ürün toplulukları karaciğeri yorar.Karaciğer Kürü200 ml portakal suyu+ limon suyu 50 ml su 2 diş sarımsak suyu 1/ 2 çay kaşığı rendelenmiş zencefil 1/ 2 çay kaşığı arnavut biberi 1 tüketmek kaşığı zeytinyağı, hepsini karıştırın. 3- 10 gün süreli , her sabah içinBöbrek:Vücut suyunu dengeler, kanı atıklardan filtre ederek alkali kalmasını sağlar. Böbrek üstü bezinin görevleri de çok önemlidir.Sonuçta böbrekler az çalıştığı zaman, kan hücreleri azalır, kanda toksinler artar, bağışıklık zayıflar. Gün içinde fazlaca su tüketmek çok önemli, bu 2,5 litre suyun bir kısmını çok aleni olarak bitli çayları şeklinde içilebilir.Maydanoz mükemmel bir böbrek temizleyicisidir. Sahurda kahvaltı yaparken fazlaca tüketilebilir. Ramazan sonrasında limon ile kaynatılıp 10 gün boyunca sabah içilirse tüm toksinleri temizler, kilo vermeye yardım eder.Bağırsaklar:İkinci beyin gibidir. Kabızlık olursa vücutta toksinler birikir. Özellikle iftardan sonra rezene+ sinameki çayı içilebilir. Ek olarak sahurda 1 tatlı kaşığı kabaca öğütülmüş keten tohumu biraz yoğurt veya yulaf ve süt ile birlikte tüketilirse, kabızlığa iyi gelir. Bunun dışında yapılması önerilenler:  Susam yağı tüm vücuda sürülecek .Önce alt uçlardan, el ve ayaklardan başlanacak ve yukarıya doğru masaj yapılacak. Sonra tekrar ayak ve ellere doğru masaj yapılacak. Toplam 10 dak. Sabah tüm karına saat yönünde masaj yapılacak.Soru ve Cevaplar:Ramazanda çok acıkıyorum , bu sebeple hızla bütün yemekleri karıştırarak yiyorum.Sonra da hazımsızlık ve gaz oluyor. Neyi yanlış yapıyorum?Öncelikle yavaş yenilmeli ve iftarı açarken 1 bardak su içilmeli yemekten yarım saat sonra su ve bitki çayları içmeliyiz. En önemlisi yediğimiz miktardan daha önemli olan, hangi yiyeceği neyle birlikte yediğimizdir. Yiyecekler birbirine çok karıştırıldığı zaman sorunlar oluşur. Yiyeceklerin fiziksel özelliklerinden daha önemli olan kimyasal özellikleridir. Karışık tüketmek yenildiği zaman, gıdalar birbirini beklemek zorunda kalırlar. Hazım gerçekleşmez, bekleyen gıdalar midede çürür veya mayalanır. Örnek olarak karbonhidratlar ve proteinler birbirine zıt çalışırlar. Hayvansal proteinler ile nişastalı karbonhidratları birlikte yenilmemelidir. Et, yumurta, peynir ile ekmek, makarna, pilav birlikte yenilirse mide yavaşlar, hem sindirim geç oluşur, kilo artışı meydana gelir.• İki ayrı tür hayvansal protein de çok sıklıkla karıştırılmamalıdır. Et, balık, tavuk ile süt, süt ürünleri, yumurta karıştırılmamalıdır. • İşlenmemiş bugday ürünleri ile sebzeler birlikte tüketilebilir. • Yağlar karbonhidratlar ve tüm sebzelerle birlikte tüketilebilir. Yağlar ile hayvansal gıdalar mide ve barsaklardaki en büyük çürüme nedenidir. • Şeker en fazla asit oluşturan nedendir. Tüm yiyeceklerin sindirimini bozar. Canınız çok tatlı tüketmek isterse aç iken yenilmeli, üzerine bir bardak sıcak çay içilmelidir.1-2 saat sonra da 1 bardak alkali su içmeyi unutmayınız.Alkali Su: Sahurda veya iftarda tüketilmesi önerilir.Yorgunluğu giderir ve kilo vermenize yardımcı olur. 1,5 litre oda ısısındaki suya 1 çay kaşığı toz zencefil ve 3 damla limon ekleyin. (Suyun tadı değişmeyecek ).Tüm gün bu suyu yiyebilirsiniz.• Meyvaları tek çeşit olarak tüketmeye çalışın.Turunçgiller ile kavun diğer meyvalarla birlikte tüketmemeye dikkat edin. Gaz oluşmasına sebebiyet olurlar. • Sebzeleri tüm karbonhidratlar, proteinlerle birlikte yiyebilirsiniz. Sindirime yardımcı olurlar ( hardal otu, roka, tere gibi) Çiğ tüketilirse özellikle akşamları gaz oluşmasına ve hazımsızlığa yol açar. En iyisi buharda, kaynatarak veya fırında pişirmektir.Meyvalarla karıştırlırsa bazen sindirimi zorlayabilir.Ramazanda vitamin almalı mıyım? Vücutta yorgunluğa sebebiyet olan serbest radikallerdir. Bunlar bedeni paslandırırlar. Antioksidanlar paslanmayı önleyen besinlerdir.Yani yorgunluk ve halsizliği önlerler.Antioksidan besinlerden en önemlileri: Kuşkonmaz Avakado Ceviz Balık Hurma Antioksidan vitaminler ve mineraller:Vitamin C, E,betakatoten. Selenyum Özellikle sahurda antioksidan bir destek mutlak suretle alınmalıdır. Ayrıca lakin kişi kilo açısında zayıf  ise, yaşına göre bir vitamin desteği almalıdır.İftardan sonra yediklerimi hazmedemiyorum ne yapabilirm? Hazmı kolaylaştıran ve yağların parçalanmadan atılması açısından TAMARİND ( DEMİRHİNDİ ŞERBETİ)eskiden Osmanlılarda çok sık kullanılırmış. İftardan sonra özellikle öneririm.MALZEMELER • 200 gr demir hindi • 200 gr agave veya splenda tatlandırıcı • 2 litre iyi su • Kabuk Tarçın • Kakule • Tane karabiber • Karanfil • Zencefil • Zerdeçkırmızı • Tane taze bahar • Tane kimyon • Tane kişniş • Kuru NaneHAZIRLANIŞIBir tencereye akşamdan suyu, agavenin yarısını ve demirhindiyi koyun, sabaha kadar çözülsün. Ertesi gün agavenin diğer yarısını da ilave ederek kaynatın. Daha sonra baharatları ekleyin ve 10 dakika daha kaynatın. Tencereyi ateşten alarak soğumaya bırakın. Yeterince soğuduktan sonra tülbentten süzün ve elde edeceğiniz şerbeti şişelere doldurup 1 gün soğutun, ertesi gün servis yapın.Ramazanda çok susuyorum ve çok acıkıyorum ne yapabilirim? HARARET ve SUSUZLUK GİDERİCİ, KAN SEKERI DENGELEYICI BUZLU VEYA SICAK İÇİLEBİLEN HİBİSKUS ÇAYI• Bir tutam Hibiskus •  Bir tutam yeşil cay • 1 kabuk tarçın • 1 sayı limon.Yeşil cay, kabuk tarçın ve hibiskusların üzerine 1 litre kaynar su ekleyip demleyiniz.Arzuya göre bu cayı demlendikten sonra süzerek sogukda yiyebilirsiniz. Tüketmeden limon ve bal ile tatlandırabilirsiniz.Not: Guatr ve tiroid nodülü olanlar Hibiskus tüketmemeleri uygundur.İftardan sonra gaz ve şişkinlik açısından çay:• 1 tutam nane • 1 çay kaşığı rezene • ½ çay kaşığı kakule • Meyan kökü küçük bir parçaHazırlanışı: 200 ml su içine atılıp, 1-2 taşım kaynatıldıktan sonra , 10 dakika bekletilip içilir.Dr. Gönül ATEŞSAÇAN

0 yorum:

Yorum Gönder

 
fx15 rephair formoline epila tüy dökücü indir diyet zayıflama