26 Ağustos 2013 Pazartesi

HAFTAYI ZİNDE GEÇİRİN

Sabahları kendinizi yataktan kazıyıp, günü gözlerinizi ovuştura ovuştura kafein takviyesiyle geçiriyorsanız, enerji seviyenizi yükseltmenin zamanı gelmiş demektir. Yaşam tarzınız ve işiniz sizi yorup bitkin düşürüyorsa, bu durum nasıl hissettiğinizi ve beslenme düzeninizi de etkileyebilir. Oysa, bu konuda yapabileceğiniz bir şeyler de yok değil. Eğer aşağıda bahsedeceğimiz değişiklikleri hayatınıza uyarlayabilirseniz, enerjinizin geri gelmeye başladığını ve kendinizi daha iyi hissettiğinizi göreceksiniz. Ancak 6 aydan uzun bir süredir kronik bir yorgunluktan şikayetçiyseniz, o zaman bir doktora görünmeniz doğru olacaktır.

Pazartesi: Haftaya B vitamini içeren besinler yiyerek başlayın. Nedeni, B vitaminlerinin enerji açısından gerekli olmasıdır. Ton balığı, somon, kılıçbalığı, tavuk, fasulye, mısır, arpa ve esmer buğday gibi kepekli gıdalar B vitaminleri açısından zengindir. Eğer stresli ve yorgun hissediyorsanız, B vitamini takviyesi de işe yarayabilir.

Salı: Enerji seviyesi açısından bir diğer önemli şey de uykudur. Bu sebeple, gece yemeğinde, patates, makarna, pilav ya da ekmek gibi besinler tüketin. Bunlar nişasta içerdiğinden, vücutta açığa çıkmaları daha yavaş olur ve bu da uyumanıza yardımcı olur. Ayrıca her gün aynı saatte yatıp kalkmaya çalışın. Bu, vücudunuza enerji vererek onu ritme sokar.

Çarşamba: Öğlenleri evden ya da ofisten çıkıp kısa bir yürüyüş yapmak gibi bir alışkanlık geliştirmeye çalışın. Gün ışığı, enerji seviyelerini kontrol yapan hormonlar üzerinde direkt etkiye sahiptir. Eğer gününüzün çoğunu kapalı mekanlarda geçiriyorsanız, fazla gün ışığı görmüyorsunuz demektir. Bu da kendinizi tükenmiş hissetmenize yol açar.

Perşembe: Akşam 8 den sonra daha az alkol tüketmeye bakın. Alkolü parçalayan karaciğer enzimlerinin en etkili olduğu saatler, akşamın erken saatleri. Bu sebeple, bu saatlerden sonra içilen alkol kendinizi tembel ve yorgun hissetmenize sebep olabilir.

Cuma: Bisküvi, kek ve tatlı gibi besinlerden uzak durun. Bu ürünlerde olan bol miktardaki şeker, kan şekeri seviyenizin birden zıplamasına sebebiyet olur. Ancak yükseldiği gibi çabuk da düşer. Pankreasınız da buna karşılık olarak yüksek dozda insülin salgılar. Bu, kendinizi iyice bitkin hissetmenize yol açar.

Cumartesi: Diyetinize daha çok C vitamini, magnezyum, demir ve çinko dahil edin. Çünkü bunlar bol enerji verir. Turunçgiller, biber, patates, brokoli ve kivide bol ölçüde C vitamini olur. Yumurtanın sarısı çinko açısından zengindir. Tahıllar ve mercimekse bol ölçüde demir içerir. Yeşil sebzelerde de magnezyum vardır.

Pazar: Uykuyu fazla kaçırmayın. Araştırmalar, fazla uykunun kendinizi daha yorgun ve uykulu hissettireceğini gösteriyor. Bu sebeple kalkın ve egzersiz yapın. Her ne derece kanepede pineklemek çok çekici gibi görünse de, kendinizi daha yorgun hissettirmekten başka işe yaramaz. Egzersiz yapmak zor gelecektir ama, sonucunda kendinizi ne derece enerjik ve iyi hissedeceğinizi düşünmeye çalışın.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
fx15 rephair formoline epila tüy dökücü indir diyet zayıflama