29 Ağustos 2013 Perşembe

Egzersiz yanlışları ve çözümleri

Yaz geliyor. Herkes yaza fit bir vücutla girmek açısından hummalı bir çalışma içinde. Spor salonları dolup taşıyor. Ama bir dakika! Spor yapayım derken bir yığın yanlışla baş başa mı kalıyoruz yoksa? Evet, bazen içinde bulunduğumuz yanlış tutumlar bizi sakatlanmaya, ağrı çekmeye götürebilir.

İşte, bunun açısından Pudra.com olarak en yaygın fitness hatalarını tespit ettik. Tabii güvenli egzersiz yapmanın yollarını da…

Hata 1: Çok fazla egzersiz yapmak
Pek çok insan egzersiz konusunda limitini fazla zorluyor, özellikle de ilk başladığında. Özellikle masa başı ilerde çalışan, iş hayatında beden gücünü kullanmayanların spora aşırı asılmaları ve hızla ağır egzersizlerle kendilerini yormamaları gerekiyor. Çünkü ağır egzersiz, sakatlanma riskini beraberinde getirir. Ayrıca fazlaca efor sarf etmek kalbinizle ilgili problemlere de yol açabilir.

Çözüm: Zorlu bir egzersiz programına geçmeden önce birkaç haftalığına temel fitness yapmak açısından kendinize izin verin. Bunun açısından bir egzersiz eğitmeninden destek almalısınız. Gittiğiniz egzersiz salonunda sertifikalı eğitmen olduğundan ve egzersiz programınızı takip ettiğinden emin olun.

Hata 2: Rahatsızlığı görmezden gelmek
“Acı yoksa kazanmak da yok” anlayışının sporda bir karşılığı yoktur. Eğer vücudunuzun herhangi bir yerinde anormal bir ağrı hissederseniz egzersizi bırakın. Ağrınız sürüyorsa da yardım alın. Ağrı işaretini görmezden gelirseniz, kısa sürede ve kolayca geçebilecek bir sakatlığın iyileşmesi haftalarınızı alabilir, hatta düzelmesi açısından cerrahi müdahale bile gerekebilir.

Çözüm: Size ağrı ve acı verdiğini keşfettiğiniz egzersiz biçimini modifiye etmeniz ya da daha yavaş yapmanız gerekir. Bir fizik terapi uzmanından yardım almanız da faydasınıza olur.

Hata 3: Yaptığınız şeye dikkatinizi vermemek
Koşu bandı üzerinde yürürken ya da koşarken cep telefonuyla konuşmak veya mesaj yazmak, yanınızdaki biriyle konuşmak üzere başınızı çevirmek gibi hareketler sizi koşu bandını dışına uçurabilir. Egzersiz yaparken dikkatinizi başka yere vermek, vücudunuzun yara almasına yol açabilir.

Çözüm: O an yapmakta olduğunuz işe odaklanın. Koşu bandının üzerine çıkmanda önce sizden önceki kişinin bandı hızlı ayarda çalışır halde bırakmadığından emin olun. Eğer siz koşu bandında koşarken biri sizinle diyalog kurmak açısından girişimde bulunuyorsa, işinizi bitirene kadar kibarca duymazdan gelin.

Hata 4: Yeni egzersiz programına başlamadan önce sağlık kontrolü yaptırmamak
Gençseniz, muhtemelen bu önerinin önemini lakin 50 yaşına geldiğinizde hissedebileceksiniz. Eğer ailenizde bir kalp hastalığı hikayesi ya da başka bir sağlık sorunu varsa doktordan onay almadan egzersize başlama konusunda büyük bir yanlışın içindesiniz demektir. Potansiyel hastalıklarnın ortaya çıkmaması açısından kardiyo programına başlamadan önce doktor kontrolünden geçin.

Çözüm: Ailenizin hikayesini öğrenin. Eğer ailenizde genç yaşlarındayken kalp hastalığı geçirmiş (kadınlar açısından 60 yaşından önce) birileri varsa, özellikle anne baba ya da kardeşlerde, kilonuz ya da tansiyonunuz ne olursa olsun risk altındasınız demektir. Bu risk 18 yaşında başlar. O sebeple bu yaşlardan itibaren sağlık testinden geçmelisiniz.

Hata 5: Bir başkasının egzersiz şeklini kopyalamak
Kendinizdeki gelişmeyi izlemeyi sürdürmek istiyorsanız egzersiz çeşitliliği sizin açısından anahtardır. Spor salonunda başkalarını izleyip onların yaptıklarını kendi rutin programınıza taze bir fikir olarak dahil etmeye kalkmayın. Çünkü belki o takip ettiğiniz kişi hangi egzersizi ne amaçla yaptığını kendi de bilmiyordur.

Çözüm: Gideceğiniz egzersiz salonu hakkında araştırmanızı yapın. İtibarlı, deneyimli bir merkez olup olmadığı konusunda ama daha da önemlisi egzersiz eğitmenlerinin sertifikalı oluşu hakkında bilgi sahibi olun.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
fx15 rephair formoline epila tüy dökücü indir diyet zayıflama