29 Ağustos 2013 Perşembe

BESİNLERİN SİNERJİSİ

Yediğiniz besinlerin etkisini maksimuma çıkarmak açısından bu ikilileri bir arada kullanmayı ihmal etmeyin. “Yemeklerin Sinerjisi” makalesinin yazarı Elaine Magee, “Bazı yiyecekleri birlikte yediğinizde, bileşenleri senkronize çalışır ve sonuçta onları tek başına yediğinizden daha fazla fayda sağlar” diyor. Tabağınızdaki yiyeceklerden maksimum yararlanmak istiyorsanız, bu dinamik çiftler tam size göre…NOHUT-KIRMIZI BİBERDAHA FAZLA ENERJİ Araştırmalar dünyada beş kadından birinin demir eksikliğinden dolayı gerekli enerjiye sahip olmadığını söylüyor. Fakat demir açısından zengin gıdaları daha fazla yemeniz, vücudunuz onu işleyemedikten sonra bir işe yaramaz. Uzmanlar, bitkisel besinlerden gelen demirin emiliminin zor olduğunu söylüyor. O zaman nohut gibi baklagillerden gelen onca demir boşa mı gidiyor? Eğer onlara bir parça kırmızı biber eklerseniz, ‘hayır’. Kırmızı sebzelerdeki C vitamini bitkisel kaynaklı demirin çözülmesinde bir anahtar görevi görür, böylelikle kan hücreleri, demirden yararlanabilir. Kırmızı biber ve nohudu salatalarınıza ekleyerek de yiyebilirsiniz.BROKOLİ-YUMURTADAHA AZ PMS Her ayın belli günleri size hâlâ acı veriyorsa, işe yediklerinizde bazı değişiklikler yaparak başlayabilirsiniz.Yapılan bir araştırma, PMS sorunu yaşayanlarla depresyondaki kadınlarda kalsiyum ve D vitamini oranının yüzde 30 ile 40 daha az olduğunu ortaya koyuyor. Bu eksiği gidermek açısından brokoli ve yumurta yemelisiniz. Brokoli, besinlerde olan kalsiyumun en kolay emilen formlarından birini içerir. Yumurta ise doğadaki en iyi D vitamini kaynaklarından birisidir. Örneğin bu besinlerle kendinize güzel bir omlet hazırlayabilirsinizDOMATES-ZEYTİNYAĞIDAHA PÜRÜZSÜZ CİLT Likopen, oldukça güçlü bir antioksidandır ve en fazla domateste olur. Güneşin zararlı etkilerinden korunmanıza yardımcı olur. Uzmanlar, cildinizi desteklemek açısından zeytinyağı da eklemenizi söylüyor. Akdeniz’in bu en önemli mahsulünün içerdiği sağlıklı yağlar, likopenin daha iyi emilmesine olanak sağlıyor. Ayrıca zeytinyağının kendine özgü cilt koruma sırları da vardır. Yayımlanan bir çalışma, daha fazla zeytinyağı tüketenlerin cildinde daha az kırışıklık olduğunu ortaya koyuyor. Çünkü zeytinyağı cilt yaşlanmasına sebebiyet olan oksidatif strese karşı koruyucu bir içeriğe sahiptir.YULAF EZMESİ-ELMADAHA SAĞLIKLI KALP Yulaf ezmesinin içerdiği iki süper madde, kalbinizi korumaya yardım eder. Beta-glukan ve bir antioksidan olan avenanthramides. Beta-glukan kolesterolü düşürürken, avenanthramides de zararlı serbest radikallerden gelen kötü kolesterolü önler. Bu yüzden kalp sağlığınız açısından kahvaltı içinde bir değişiklik yaparak müslinize elma (bütün besin değerlerini barındıran kabuğuyla birlikte) ekleyebilirsiniz. Elma, flavonid ve serbest radikalleri kovan temel antioksidanlarla doludur. Hemen size bir tarif verelim; biraz tereyağında elma parçalarını tarçınla birlikte soteleyin. Sonra küçük küçük doğrayın ve sıcak yulaf ezmesinin içine karıştırın. Artık afiyetle yiyebilirsiniz.YEŞİL ÇAY-LİMON SUYUKANSERE KARŞI KORUMAYeşil çay kanser savaşçısı kateşin kaynağıdır. Fakat bunların midenize ulaştıktan sonra yalnızca yüzde 20’si hayatta kalır ve sindirim sırasında etkisini yitirir. Bir araştırma, yeşil çay demlenirken içine bir parça limon suyu sıkmanın, çaydaki kateşinlerin etkisini güçlendirdiğini ve özümsenmesini 13 kat arttırdığını ortaya koydu. Daha fazla kanser koruması açısından, şekerle karıştırabilirsinizYOĞURT-ÖĞÜTÜLMÜŞ KETEN TOHUMUDAHA İYİ SİNDİRİM Bağırsakların, bazıları dost, bazıları pek de öyle olmayan 400 çeşitten fazla bakteriye ev sahipliği yapar. Kötü olanlar iyi olanlardan adetca fazla olduğunda, sindirim sistemi yavaşlar ve bağırsaklar tembelleşir. Yoğurt, içerdiği probiyotik ve yararlı bakterilerle, sindirim sisteminin sağlıklı olmasına ve tekrar çalışmasına yardım eder. Ancak yalnızca bunları yiyip, gerisini boş veremezsiniz. Probiyotikler, hayatta kalmak ve büyümek açısından özellikle keten tohumu gibi besinlerde olan liflere ihtiyaç duyar. Bunları birlikte tükettiğiniz zaman midede sağlıklı bir denge sağlamış olursunuz. Örneğin bir çorba kaşığı öğütülmüş keten tohumunu probiyotik yoğurdun üzerine serpin. Ya da meyveli ve yoğurtlu parfeye keten tohumlu granola ekleyerek çıtırlık katabilirsiniz. Ayrıca salatalara ekleyerek de afiyetle yiyebilirsiniz.TAVUK-TATLI PATATESDAHA GÜÇLÜ BİR BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ Enfeksiyonlarla savaşan A vitaminini, tatlı patatesten daha fazla içeren bir besin bulmak zordur. Fakat tavuk ve sığır eti gibi et ürünlerinde olan çinkoyu yeterince almazsanız, A vitamini almak, kibrit olmadan ateş yakmaya benzer. Uzmanlar “A vitamininin vücudunuzda dolaşabilmesi açısından çinkoya ihtiyacınız vardır” diye açıklıyor. Öyleyse tatlı patatesi mikrodalga fırında pişirin. Yanında önceden hazırlanmış tavuk sote ve peynirle birlikte servis yapın. Ya da tavuk ve tatlı patatesle yapılan çorba tarifleri de sizin açısından iyi bir seçenek olabilir.MAKARNA-BALZAMİK SİRKEİYİ BİR MİDE Biraz makarna yedikten birkaç saat sonra kendinizi aç mı hissediyorsunuz? Makarnaya biraz sirke eklemeyi deneyin. Beslenme uzmanları, “Sirkedeki asetik asit, sindirim sistemini yavaşlatır ve karbonhidratlı gıdalardan gelen glikozu emer. Böylece kan şekeriniz daha yavaş yükselir ve düşer” diyor ve ekliyorlar: “Bu da iştah kontrolü sağlar, yani sonradan daha fazla yemezsiniz.” Arizona eyaletinde yapılan bir başka araştırmaya göre, karbonhidrat içeren bir tabak yemeğe iki çorba kaşığı sirke eklemek, iştah kan şekerini yüzde 20 oranında azaltıyor. Bunun açısından tam buğday makarnasına zeytinyağı ve balzamik sirke ekleyebilirsiniz ya da makarna salatasını aromalı sirkeyle karıştırmayı deneyebilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
fx15 rephair formoline epila tüy dökücü indir diyet zayıflama